Een zwart-wit foto in kleuren met Photoshop

Photoshop zwart wit naar kleur tutorial

Zwart-Wit naar kleurenfoto in Photoshop CC 2015

Het afgelopen jaar heb ik nogal wat oude Tweede Wereldoorlog foto's ingekleurd met Photoshop. Ik werd geïnspireerd door een Facebookgroep waar door vele mensen prachtige foto's werden gepost. Met deze Photoshop tutorial wil ik laten zien dat het zelf inkleuren van oude of nieuwe zwart-wit foto's met Photoshop goed te doen is. Voor deze tutorial maak ik gebruik van een nieuwe zwart-wit foto. De foto is gemaakt door Gall Freitas. Voor het inkleuren van oude gescande foto's moet je vaak nog wat herstelwerk doen met het Clone Stamp tool (Kloonstempel) Dat was bij deze nieuwe foto niet nodig. Hieronder zie je de originele foto en het eindresultaat. Aan het eind van de tutorial is ook nog een bewerkte versie te zien.

 

Stap 1

Open een de zwart-wit foto in Photoshop en stel de modus in op kleur.
Dit doe je bij Afbeelding -> Modus -> RGB Kleur

Selecteer de tool snelle selectiequick-select-tool photoshop 

Vervolgens sleep je met de de linkermuisknop ingedrukt over de muur.
Terwijl je sleept zie je de selectie uitbreiden. Wanneer je teveel hebt
geselecteerd kun je door middel van de Alt toets de selectie verkleinen.
Wanneer je de gehele muur hebt geselecteerd kopieer je de selectie met
Ctrl-C en plakt deze weer terug met Ctrl-V.
Je hebt nu een tweede laag gemaakt.

Layer 2

Quick selection tool

Stap 2

In de tweede laag ga je naar Afbeelding->Corrigeren->Kleurbalans
Daar kun je de gewenste instelling geven. Ik heb gekozen voor een enigszins geel gestucte muur. Uiteraard is de keuze helemaal vrij.

 

Corrigeren Kleurbalans

Stap 3

Verwijder met de Eraser tool (Gummetje) de gele kleur van de luiken,schilderijtjes en andere plaatsen waar je de gele kleur niet wilt hebben. Mocht je uitschieten tijdens het gummen ga dan een stap terug via Alt-Ctrl-Z. Je kunt ook grotere delen sneller verwijderen door middel van de verschillende selectiegereedschappen. Uiteindelijk heb je een een zwart-wit foto met een mooie gele wand.

Mooie gele wand

 

Remove tool

Stap 4

Selecteer op dezelfde wijze als in stap 1 de vloer. Met de tool snelle selectie sleep je wederom met de linkermuisknop over de vloer. Bij te veel geselecteerde gebruik je Alt om de selectie te verkleinen. Let op: Maak deze selectie in de achtergrondlaag (background). Dus de origine laag met de zwart-wit foto en niet in de laag met je eerder gemaakte mooie gele wandje.

Dus selecteer de background laag voor de vloer selectie. Doe dit met iedere volgende laag die je gaat inkleuren.

Achtergrond laag

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer je de vloer hebt geselecteerd kopieer je de selectie met Ctrl-C en plakt deze weer terug met Ctrl-V. Je hebt nu een derde laag gemaakt.

Vloer selectie maken.

Stap 5

In de derde laag ga je wederom naar Afbeelding->Corrigeren->Kleurbalans
Daar kun je de gewenste instelling geven. Ik heb gekozen voor een vloer met blauwe tinten. Uiteraard is ook hier de keuze helemaal vrij. Na deze stap heb je een afbeelding met een gekleurde wand en vloer. Ook hier kun je met de Eraser tool (gummetje) eventueel te veel gekleurde delen verwijderen.

Blauwe vloer photoshop tutorial

Stap 6

Vervolgens bouwen we een nieuwe laag. In feite een herhaling van de eerdere stappen. Met de tool snelle selectie sleep je nu over de luiken. Eenmaal geselecteerd kopiëren met Ctrl-C en plakken met Ctrl-V. En let op ook deze selectie maak je in de achtergrondlaag (background). Dus de origine laag met de zwart-wit foto en niet in de laag met je eerder gemaakte vloer.
Ik koos voor een rood luik.
Geselecteerd luik Photoshop tutorial

Rood luik Photoshop tutorial

Stap 7

Voer dezelfde stappen uit bij het vloerkleed en tafeltje. Denk eraan om de selecties steeds in de achtergrondlaag (background). Dus de origine laag met de zwart-wit foto te maken. Selecteer eerst het kleedje maak kopieer en plak de nieuwe laag en doe hetzelfde voor de tafel. Je zult mogelijk de Eraser tool (Gummetje) moeten gebruiken voor het vaasje op de tafel.

In stap 8 gaan we de vaas met bloemen inkleuren.

Selectie tafel en kleed

Stap 8

Selecteer nu de vaas en voer voorgaande stappen uit. Dus kopieren en plakken en een kleur geven via Afbeelding->Corrigeren->Kleurbalans
Doe dit ook met de bloemen. Kies wederom voor twee aparte selecties. Geef de vaas een kleur en daarna de bloemen. Geef de bloemen een groene kleur.

 

Geselecteerde vaas photoshop tutorial

Stap 9

Op dit punt heb je dus een gekleurde vaas met daarin een bos groene bloemen. Met de Brush tool (Penceel) gaan we nu de bloemen inkleuren. Kies bijvoorbeeld voor rood en zet de doorzichtigheid (opacity) op 20%. Kies een spetter brush en kleur de bloemen in. Heb je teveel of te weinig kleur pas dan de doorzichtigheid aan. Deze stappen kun je ook toepassen op het vaasje bloemen op de tafel. Dus selecteren een groene kleur geven en inkleuren met de Brush tool (Penceel)

Ingekleurde vaas op tafel Photoshop

 

Bloemen kleuren photoshop tutorial

Stap 10

Wat rest zijn de schilderijtjes. Ook deze zoals op voorgaande wijze selecteren, kopieren, plakken en inkleuren. Kies eerst voor de lijst en daarna het schilderij. Ik gaf de lijstjes een bruine kleur en het schilderij een overwegend groene kleur. Deze heb ik daarna zoals in stap 9 beschreven wijze met de Brush tool (Penceel) ingekleurd.

Schilderij detail Photoshop tutorial

 

 

Schilderijtje inkleuren Photoshop tutorial

Zwart-Wit naar Kleur

Als het goed is heb je nu je eerst zwart-wit afbeelding ingekleurd. Wanneer je nu via Layer-. Flatten Image (Lagen-> Eén laag maken) eén laag maakt, zou je de afbeeldingen nog meer kunnen bewerken met Image->Adjustment->Hue/Saturation (Afbeelding-> Corrigeren->Kleurtoon/Verzadiging).  Je kunt daar bijvoorbeeld kiezen voor de preset Oude Stijl. Ik hoop dat deze tutorial heeft geholpen en mocht iets niet duidelijk zijn vraag dan gerust om hulp. Heb je aanvullingen of ander commentaar laat het ook weten.

Hieronder het eindresultaat. Rechts zonder en links met een nabewerking met Afbeelding-> Corrigeren->Kleurtoon/Verzadiging. Sleep de pijl naar links of rechts.

 

Deel op facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *