WordPress

Wat heb je nodig ?

- Een doel
- Hostprovider met domeinnaam
- WordPress

Doel

Wat wil ik met mijn website? Wil ik mij website gebruiken om goederen te verkopen of wil ik mijn website inzetten als virtueel visitekaartje. Bij de laatste optie zullen bezoekers van de website worden geïnformeerd over de diensten van het bedrijf. Het doel van zo'n website is om informatie te verstrekken en de sfeer van het bedrijf weer te geven. Een dergelijke website is niet heel ingewikkeld. Zorg dat alle relevante informatie duidelijk op de website staat en maak een contactpagina waarmee bezoekers de mogelijkheid hebben om contact op te nemen. Wil je online gaan verkopen dan komt er meer bij kijken. Kortom: Dus wat wil ik met mijn website?

Hostprovider en domeinnaam

Om je site online aan te bieden heb je serverruimte nodig waar de website op komt te staan. Deze servers worden aangeboden door hostingproviders. In Nederland is veel keuze in dergelijke providers. Prijzen starten bij €2,50 per maand en lopen op tot soms wel €50 per maand. Het verschil in prijs zit dan vooral in de hoeveelheid schijfruimte, datatverkeer en support. Een domeinnaam is ook handig. Zonder te veel op de technische details in te gaan is een domeinnaam in feite een makkelijke naam waarmee je website bereikt kan worden. Heb je een goede naam en is deze nog vrij dan kun je deze registreren via de hostingprovider.

WordPress Logo

WordPress

Een WordPress website maken is tegenwoordig erg eenvoudig.De installatie gaat snel en veel Hostingproviders bieden pakketten aan met een volledig werkende versie van WordPress. Vervolgens heb je een werkende WordPress site, maar met de standaard template en instellingen. De mogelijkheden zijn vervolgens eindeloos., maar vraagt wel enig geduld en wat basiskennis van WordPress. Zonder deze basiskennis van WordPress ben je wel wat tijd kwijt om je site goed werkend en naar eigen smaak in te richten.

CMS

WordPress is een content management systeem (CMS). Met een CMS is het relatief eenvoudig om een internetsite te updaten,wijzigen en te beheren. De gebruiker zelf kan teksten wijzigen, pagina's toevoegen, afbeeldingen plaatsen en indien van toepassing reacties van bezoekers wijzigen of verwijderen. Meestal gebruikt men hier voor een WYSIWYG-editor. "What you see is what you get" of in het Nederlands: wat je ziet, is wat je krijgt. Die term wordt vaak gebruikt voor computerprogramma's en betekent dat je direct op het beeldscherm ziet hoe het resultaat op eruit komt te zien. Een van de bekendste CMS is WordPress. Met WordPress is het mogelijk om blogs, maar ook uitgebreide websites te maken.

 

Themes

Om je WordPress site snel een mooi professioneel uiterlijk te geven kun je gebruik maken van zogenaamde themes ook wel templates genoemd. Er is inmiddels een groot aanbod van gratis themes. Je kunt een theme zoeken die het best past bij het onderwerp van je site. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar een zakelijk,sport of muziek theme. Naast de gratis versie van een theme is er ook vaak een betaalde versie beschikbaar. De betaalde versie heeft dan net wat meer mogelijkheden en uitbreidingen en meer support, maar met een gratis theme kun je vaak al goed aan de slag. Goede betrouwbare themes vind je op de site WordPress.org. Deze themes kun je ook vinden vanuit je eigen WordPress omgeving. Lees meer over Themes en de mogelijkheden op de Themespagina.

Responsive themes

Met de komst van smartphones en tablets kwam er behoefte aan websites die er op elk toestel goed uitzien, zo ontstond het responsive theme. Een responsive theme past zich aan het apparaat aan waarmee de website wordt bekeken. Of de bezoeker van je de website deze op een smartphone,tablet of PC bekijkt maakt niet uit de website ziet er goed uit. Het voordeel is dat je maar één layout nodig om de website overzichtelijk weer te geven. Inmiddels zijn er een flink aantal goede gratis responsive themes beschikbaar.

WordPress sydney_responsive theme

Plugins

Met een plugin kun je zonder enige kennis van programmeren je WordPress site aanpassen. Voor een werkende WordPress site kun je ook zonder plugins, maar door middel van plugins kun je de functionaliteit van je WordPress site vergroten. Er is vrijwel overal wel een plugin voor te vinden: Plugins voor social media iconen,tabs,galleries en sliders. Inmiddels zijn er meer dan 40.000 plugins beschikbaar. Let op! Zoals bij alles gebruik het met mate. Overmatig plugin gebruik zorgt vrijwel altijd voor een tragere site.
Lees meer over plugins op de pluginpagina