Bezoek Fort Fermont

Fort Fermont

Fort du Fermont

Fort du Fermont is een van de grotere bunkercomplexen van de Marginot Linie.  In december 2011 hebben wij onder begeleiding van een gids dit fort bezocht. Zoals gewoonlijk was het weer koud.

De Maginotlinie was een Franse verdedigingslinie aangelegd tussen 1930 en 1938 op de grens met België, Luxemburg en Duitsland in het noorden.  Het doel van de linie was Frankrijk te beschermen tegen een verrassingsaanval zoals die in de Frans-Duitse Oorlog van 1870 had plaatsgevonden, waarbij Frankrijk de Elzas en een deel van Lotharingen aan Duitsland had verloren. Toen de Elzas en Lotharingen na de Eerste Wereldoorlog weer geheel bij Frankrijk kwamen, waren de oude verdedigingswerken niet alleen verouderd, maar ook te ver van de nieuwe grens gelegen. Bovendien had Frankrijk in de Eerste Wereldoorlog zoveel soldaten verloren, dat de grenzen niet afdoende verdedigd konden worden zonder extra maatregelen.

Kosten

De Franse minister van Oorlog Paul Painlevé was de drijvende kracht achter de linie, maar uiteindelijk diende zijn opvolger en oorlogsveteraan André Maginot het plan tot de bouw in 1930 in bij het Franse parlement. Zijn 2,9 miljard franc kostende project trok een zware wissel op de Franse economie, juist in een tijd van economische crisis. Verdediging tegen Duitsland werd echter van levensbelang geacht, vooral toen Adolf Hitler aan de macht kwam. Daarnaast zorgde het voor 20.000 banen en voor elektrificatie van de grensgebieden. Bron WIKIPEDIA

Ouvrage Bois-du-Four

Eerst bezochten wij een kleinere bunkersectie, genaamd Ouvrage Bois-du-Four Het is een kleinere bunker (petit ouvrage) van de Marginotlinie. Het is een complex zonder ondergronds deels en kijkt uit over een uitgestrekte vallei. Een slim gekozen positie.

mag1 mag3

mag2 mag4

Deze grote bunker bestond uit twee verdiepingen en was opmerkelijk zwaar bewapend. het was een van de zwaarst bewapende posities van de linie.

De bunker had een gecombineerde artillerie/infanterie ingang, met mitrailleur posities een uitkijk positie en posities voor 7 lichte machinegweren en twee zware dubbel machinegweer posities. ook waren er drie 47 mm antitank wapens en twee 81 mm mortieren. Het was het meest noordelijkste blok van delinie.

Fort Fermont

Fort de Fermont is een van de grootste ondergrondse bunkercomplexen van de Marginotlinie. Het complex gaat tot 30 meter onder de grond. Het fort werd in 1940 drie dagen lang gebombardeert, maar gaf keen krimp. Wij bezochten dit fort met een gids. Met de oude originele lift daalden wij naar 30 meter diepte en reden met de oude ondergrondse munitietrein door naar de verschillende bunkers in het fort.

fer1 fer3

Het is een enorm comples en zelfs met het treintje duurde het even voordat je in een andere bunker was. De verschillende bunkers zijn uitgerust met slaapruimtes,werkruimtes en uiteraard de bunkers met de geschutskoepels.

fer77                        fer66

De bunkers waren uitgerust met mortieren,mitrailleursnesten en antitank wapens. Deze geschutskoepels konden op en neer bewegen zodat zij verdwenen in het terrein.
De toegang van de bunkers was via een brug over een diepe gracht. Deze brug kon worden opgehaald en de ingang was gedekt door mitrailleurs. De mortieren wedren weer afgevuurd vanuit een opening in de muur van de gracht.

fer99 fer999

fer7 fer11

Al de afzonderlijke bunkers hadden munitie nodig. Deze werd dus per ondergrondse trein aangevoerd. De munitie was opgeslagen in een speciaal ontworpen munitie depot. deze waren zodanig ontworpen dat in geval van een ongewenste explosie de luchtdruk naar buiten werd geblazen in plaats van het bunkercomplex in.

fer5 fer4
Munitie distributietrein.

Tweede Wereldoorlog

In het begin van de slag om Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog werd er vanuit Feromt geschoten op de Duitsers. Op 11 mei werd het vuur geopend op de Duitse 17 de infanterie divisie. Op de 13de werd er dekkingsvuur gegeven aan de Franse Strijdkrachten. die zich terugtrokken io Longwy. Later in mei trokken de Duitser meer noordelijk en westelijk Frankrijk binnen.

ferm2 ferm1

fer8 fer9

Het was een mooi bezoek aan een enorm comples. Duidelijk werd dat het Franse idee van een versterkte verdedigingslinie en statische oorlogsvoering achterhaald was door de Blitzkrieg. De bewegingsoorlog met tanks, luchtmacht en snelle infanterie toonde dat de een complex als de Marginotlinie tot het verleden hoord.

fer22 fer33
Electriciteits centrale                                        Luchtfilters

fer55 fer88

fer6 fer2

Deel op facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *